76NOUTĂȚI din 2014-02-25 04:23:29
Project Ended
by marina
    
Bine ați venit !


PAGINA PRINCIPALĂ

CYBERDYN

PERSONAL

INFRASTRUCTURA

APLICAȚII @NLINE

BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WORKSHOP

CURSURI SPECIALIZARE

PROGRAM DOCTORAT

BLOG

LEGĂTURI UTILE

CONTACT

LOGIN

POSTURI VACANTE


Vizitator nr. 500683

din 14/10/2010

Vizitatori @nline: 1

Membrii @nline: 0


Ultima actualizare:

 APLICATII @NLINE   2D-GEODATA   3D-GEODATA   GEOMODELS 
 PlumeIMPACT   COLLISION&BREAKOFF   GravINSTAB   SlabDETACHMENT   Parametrii modelarii 
 Modele   Interactive3D 

 

APLICAȚII @NLINE.::.GEOMODELS.::.GravINSTAB

Infrastructură Cibernetică pentru Studii Geodinamice Relaționate cu Zona Seismogenică Vrancea

 GravINSTAB - Delaminare litosferica datorata anomaliei de densitate din crusta inferioara (eclogitizare)

 Este cunoscut faptul ca mantaua de origine litosferica este mai densă decat astenosfera aflata dedesubt, daca este incalzita la aceeasi temperatura. Prin urmare, aceasta devine instabila gravitațional. In cazul in care se produce o scurtare pe orizontala la granita dintre două placi tectonice sau blocuri de litosfera, așa cum este cazul zonei seismogene Vrancea unde există trei blocuri litosferice cu diferite grosimi, instabilitatea gravitationala ar putea spori ingrosarea. De asemenea, partea inferioara a crustei continentale ar putea suferi un proces de eclogitizare, creand o posibila instabilitate gravitaționala. Folosind pachetul de programe cu element finit CitcomS, versiunea 3.0.1 (Tan et al, 2006), disponibil de la Computational Infrastructure for Geodynamics (CIG http://geodynamics.org), se include in modelul initial o regiune de eclogitizare cu o raza de 100 km, situata la punctul de intersecție al celor trei compartimente litosferice si intre 20 si 40 km adancime. Calculele sunt efectuate in cadrul unui domeniu sferic 3D (θ, φ, r) , unde θ este latitudine, φ longitudine și r este raza. Raza interioară corespunde unei adancimi de 1900 km iar raza exterioara suprafetei Pamantului. Dimensiunea pe latitudine si longitudine este de 28° si 28°. Acest domeniu este impartit in mod egal in 65 de elemente pe dimensiunea radială si 129 x 129 elemente in planul latitudine x longitudine. Aceasta configuratie corespunzand unei rezolutii de 25 x 25 x 25 km. Conditiile la frontiera sunt urmatoarele: la limitele de sus si de jos se presupune a fi alunecare libera (componenta pe verticala a vitezei este nula) iar conditiile de temperatura sunt constante. Pe laturile laterale, conditiile de frontiera asigura conservarea materiei (conditii reflective) . Structura termică inițială este caracterizata prin compartimente litosferice de diferite varste ( vezi figurile de mai jos ), cu vechimea litosferica cuprinsa intre 200 Myr si 130 Myr pentru placile tectonice de vechime mare si 50 Myr pentru litosfera recenta. Mantaua este alcatuita din patru straturi: litosfera ( de grosime variabila), mantaua superioară ( grosime variabila), zona de tranziție ( 410 - 670 km) si o parte din mantaua inferioară ( 670 - 1900 km). Litosfera are o grosime variabilă , variind de la 100 km pentru litosfera recenta, la 160 - 200 km pentru regiunile cele mai vechi. Crusta inferioara eclogitizata, ( cu un exces de densitate de 600 km / m3 ) este modelata folosind particule materiale ( ilustrate cu particule de culoare magenta in următoarele figuri ).

 


Ilustrarea conditiilor initiale: pozitia izotermei de 500°C

Ilustrarea conditiilor initiale: pozitia izotermei de 500°C isotherm si a pozitiei crustei inferioare eclogitizate (repreznetata cu particule trasoare de culoare magenta).Ilustrarea conditiilor initiale: pozitia izotermei de 500°C și poziția crustei inferioare eclogitizate (reprezentate cu particule trasoare magenta) și două sectiuni verticale prin modelul de start. Culorile reprezintă temperaturi (0-1350°C).

Ilustrarea conditiilor initiale: pozitia izotermei de 500°C și poziția crustei inferioare eclogitizate (reprezentate cu particule trasoare magenta) și sectiune verticala prin modelul de start. Culorile reprezintă temperaturi (0-1350°C).


Ilustrarea conditiilor initiale: un detaliu cu poziția izotermei de 500°C și poziția crustei inferioare eclogitizate (reprezentate cu particule trasoare magenta: 200 km în diametru și grosimea de 20 km) și sectiune verticala prin modelul inițial. Culorile reprezintă temperaturi (0-1350°C).
  Institutul de Geodinamică Sabba Ștefănescu | Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică | Privacy Statement | Disclaimer |Copyright©2010 Marina Manea |

 

Proiect finanțat de ANCS prin Programul Operațional Sectorial "Creșterea Competitivitații Economice" POS-CCE,

Axa Prioritară 2,

Operațiunea 2.1.2 - Proiecte CD de înalt nivel științific la care vor participa specialiști din străinatate

Powered by PHP & MySQL