76NOUTĂȚI din 2014-02-25 04:23:29
Project Ended
by marina
    
Bine ați venit !


PAGINA PRINCIPALĂ

CYBERDYN

PERSONAL

INFRASTRUCTURA

APLICAȚII @NLINE

BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WORKSHOP

CURSURI SPECIALIZARE

PROGRAM DOCTORAT

BLOG

LEGĂTURI UTILE

CONTACT

LOGIN

POSTURI VACANTE


Vizitator nr. 1208299

din 14/10/2010

Vizitatori @nline: 1

Membrii @nline: 0


Ultima actualizare:

 Vlad Manea  Lucian Besutiu  Marina Manea  Luminita Zlagnean  Ligia Atanasiu  Venera Dobrica  Mihai Pomeran  Magdalena Banescu  Raluca Brezeanu  Alexandru Zanogeanu 

 

PERSONAL

Infrastructură Cibernetică pentru Studii Geodinamice Relaționate cu Zona Seismogenică Vrancea


 PAGINA PRINCIPALA  EDUCATIE  CERCETARE  CURSURI  EXPERIENTA INDUSTRIE  CONFERINTE  ARTICOLE  ABSTRACTE  PROIECTE  SERVICII  PREMII  COLABORARI  DIVERSE  BONUS 

Dr. Vlad Manea
Download PDF_RO
Download PDF_EN

 

PAGINA PRINCIPALA

Contact
Institutul de Geodinamica, Sabba S. Stefanescu al Academiei Romane
19-21 Jean-Louis Calderon St.,
Bucharest-37,
Romania, R-020032

tel. (4021)317.21.26
fax:(4021)317.21.20

Teme de interes in cercetare
Interesul meu in cercetare cuprinde: geodinamica numerica, mecanica placilor oceanice, magnetismul si gravimetria, vulcanismul, procesele metamorfice in zonele de subductie si monitorizarea deformatiilor crustale.
In campul geodinamicii numerice am lucrat in directia dezvoltarii de modele numerice in 2D si 3D pentru modelarea proceselor tectonica legate de unele zone de subductie ce se intalnesc in "Inelul de foc" (Mexic, Guatemala, Kamchatka, Chile). Scopul principal al activitatii mele de cercetare este in prezent concentrat in gasirea unuei interpretari pentru observatiile seismologice realizate la scara locala, regionala si globala. Prin aceaste modelari sper sa contribui la o mai buna intelegere a procesului de dinamica a placilor tectonice si a modului in care miscarea placilor tectonice si fluxul de material din manta sunt conectate, de ce si cum evolueaza procesul de convectie a mantalei terestre pe perioade mari de timp.
Starea de eforturi din placile subduse si legatura dintre aceasta si cutremurele intraslab reprezinta o alta tema de interes stiintific. Am dezvoltat scheme numerice 2D pentru calcularea acestor tipuri de eforturi ce se inregistreaza in interiorul placilor subduse, tipuri de eforturi care au fost neglijate vreme de cateva decenii. este vorba despre eforturi termo-barice prezente in placile oceanice datorita repartitie neuniforme a caldurii din timpul procesului de subductie. Prin aceste studii sper sa inteleg de ce cutremurele intraslab se produc doar la anumite adancimi si care este marimea campului de eforturi deviatorii care poate genera astfel de cutremure.
In plus, am fost involucrat in studii legate de deformatiile flexurale ale litosferei in zonele de fractura, de legatura anomaliile de gravitate si flexura litosferei.
Temele mele de interes stiintific mai sunt legate si de studiul anomaliilor gravimetrice si magnetice pentru intelegerea problemelor tectonice legate de zonele de subductie. Am folosit aceste anomalii pentru constrangerea geometriei zonelor de subductie, pentru studierea acumularii de sedimente in fosele ocenaice profunde si pentru studierea procesului de metamorfozare a mantle wedge (ex. procesele de serpentinizare)
Un alt aspect important al cercetarii este legat de vulcanismul produs de procesul de subductie. Am studiat propagarea magmei prin mantle wedge-ul convectiv folosind modelarea numerica. Astfel de modele mi-au asigurat noi constrangeri privind vascozitatea si temperatura din interiorul mantalei ce se afla sub arcurile vulcanice. De asemenea, am studiat timpul de sosire al "blob"-urilor desprinse din placa subdusa, ce calatoresc prin manta, si relatia acestora cu dezechilibrul seriilor U-Th.
Procesele metamorfice desfasurate in placile oceanice subduse reprezinta o alta tema de interes. Am cercetat procesele de deshidratare ale placilor subduse si relatiila acestora cu recent descoperitele "cutremure lente". Astfel de studii furnizeaza noi puncte de vedere asupra mecanismelor prin care se pot produce cutremurele lente.
In final dar nu in ultimul rand, o parte centrala a cercetarii stiintifice o constituie masuratorile de teren. Folosind masuratorile de GPS sau tiltmetru, am studiat procesele de deformatie legate de zonele de subductie si de limita de placi tectonice. Principalul produs al acestor studii este reprezentat printr-o mai buna intelegere a ciclului seismic si a fortelor ce actioneaza in zonele de limite de placi.

  Institutul de Geodinamică Sabba Ștefănescu | Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică | Privacy Statement | Disclaimer |Copyright©2010 Marina Manea |

 

Proiect finanțat de ANCS prin Programul Operațional Sectorial "Creșterea Competitivitații Economice" POS-CCE,

Axa Prioritară 2,

Operațiunea 2.1.2 - Proiecte CD de înalt nivel științific la care vor participa specialiști din străinatate

Powered by PHP & MySQL